Sammen om å bedre folkehelsen

 

 

 

 

 

La oss hjelpe dere med å bli en fysisk aktiv bedrift, det hjelper!

 

La oss hjelpe dere med å bli en fysisk aktiv bedrift, det hjelper!

 

 

(Artikkelen er hentet fra www.bt.no)

Knebøy og pushups, trappedrag og spensthopp hører med når gjengen fra Boston Consulting Group (BCG) har bootcamp etter arbeidstid. I fint driv løper de gjennom Frognerparken og legger inn spurter så svetten renner. BCG er blant firmaer som tilrettelegger for at de ansatte skal komme i god fysisk form.

God fysisk form viktig

- For oss har det vært naturlig å tilrettelegge for og oppfordre til fysisk aktivitet i hverdagen. Gjennom treningen treffes vi i en helt annen setting enn på kontoret, sier Atle Carlsen i idrettsgruppen i BCG.

- God fysisk form kommer godt med når arbeidsdagene blir lange. Når vi trener sammen, blir det tid til å prate. På en løpetur i skogen får vi snakket sammen på en helt annen måte enn over en kjapp lunsj, sier Carlsen.

Attraktivt frynsegode

Trening i arbeidstiden er et attraktivt frynsegode for arbeidstakere, viser undersøkelser. Særlig småbarnsforeldre rangerer trening i arbeidstiden høyt når ulike typer frynsegoder settes opp mot hverandre. Årlig helsekontroll topper listen over helsegoder i en undersøkelse gjort av Stamina i fjor, og stadig flere HR-ansvarlige ønsker en helsestrategi for bedriften. Forskning fra Stockholms Universitet og Karolinska institutet viser også at du faktisk blir mer effektiv på jobb hvis du får lov til å trene i arbeidstiden. Trener du like før eller etter arbeidstid, eller tar en økt i lunsjpausen, har det positiv effekt i form av høyere effektivitet og lavere sykefravær.

Når de mest aktive

- I utgangspunktet er trening på jobb ofte en type tilbud som fører til at de som allerede er aktive blir enda mer aktive. De ville trent uansett, så dette vises ikke på noen bunnlinje i form av mindre sykefravær, sier Jill Jahrmann, leder for livsstil og forebyggende helse i Synergi Helse.

Hun sier at det er fullt mulig å rette tilbudet mer mot dem som trenger det mest. Men da kan det være en fordel å bruke fagekspertise, ikke bare la de mest treningsivrige i bedriften utforme tilbudet.

- Noen bedrifter er så heldige at de også når folk som er tatt av tidsklemmen. Tilbudet gjør at de klarer å trene regelmessig, istedenfor å være periodetrenere. Da vil tilbudet ha helsemessig effekt. Og så er det jo hyggelig og sosialt å trene med kolleger, sier Jahrmann.

På bedriftsbesøk ser hun at mange er i skremmende dårlig form.

- Skal man tilby helsefremmende program og få med seg dem som trenger det mest, bør tilbudet skreddersys nettopp denne målgruppen. Da får treningen stor helsemessig og økonomisk effekt, avslutter hun.

Motiverende trening

I Frognerparken prøver BCG-gjengen å gjenvinne pusten etter ettermiddagsøkten. De sier de blir motivert av å ha mål å trene mot og kolleger å konkurrere mot. Mange vektlegger den sosiale biten, og at jobbtreningen gjør det lettere å komme seg ut.

Bedriften har mobilisert mange til innsats i Sentrumsløpet og Holmenkollmarsjen. Neste år er ambisjonene både Birken på sykkel, Nordmarkstraver'n eller Oslos Bratteste. De tilbyr også blant annet skiteknikkurs, kurs for å lære løpeteknikk, tennistrening, innendørs golftimer, fotball og volleyball.

- Vi har fokus på at alle skal være med, og at alle skal føle seg velkomne. Derfor tester vi nå ut flere lavterskeltilbud og håper å se enda flere på treningene, sier Atle Carlsen.

- Vi har lyst til å treffe den enkelte og ser på nye trender innen trening. Mange kolleger drar i gang egne treningsgrupper innen idrett de er glad i, sier Kine Morud Sandberg, sportskoordinator i BCG.

Mange spreke bedrifter

Posten Norge har et program der de ansatte kan registrere fysisk aktivitet som blir regnet om til trimpoeng. Slik kan de ansatte konkurrere med kolleger, uavhengig av aktivitet.

- Vi ønsker å være en bedrift som tenker på helse og oppfordrer til en sunnere livsstil med fysisk aktivitet, sier Elisabeth Gjølme, konserndirektør i kommunikasjon i Posten Norge.

I EY (tidligere Ernst&Young) har bedriftsidrettslaget alt fra fotballag til skigrupper, løpegrupper, squash og golf.

- Selskapet ønsker å ha en sportslig profil. Vi ser fordeler ved at de ansatte er i aktivitet. De holder seg i form og blir også kjent med flere i selskapet. Ledelsen ønsker å sette av midler til dette, sier Jarle Sjong Mathisen i selskapets bedriftsidrettsstyre.

I tillegg til tradisjonelle idretter er det tilbud om å være med på minigolf, skøyteløp, bowling og gokart. De ansatte får rabattert medlemskap på Sats Elixia, og hver vår arrangeres «vårspretten», der de ansatte kan sette av tid til trening i arbeidstiden.

 
Powered by Cornerstone